niderlandakan

Leidens Ontzet

Leidens ontzet, Otto van Veen
Leidens ontzet, Otto van Veen

Leidens Ontzet

Elk jaar op 3 oktober vieren en herdenken Nederlanders Leidens Ontzet. Op die dag wordt feestelijk de gebeurtenis herdacht dat Leiden in 1574 is bevrijd van de Spanjaarden (tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Het feest begint 's avonds op 2 oktober met een optocht van vele Leidse verenigingen. Vroeg in de ochtend van 3 oktober haring en wittebrood wordt gratis uitgedeeld in de Waag plaats aan inwoners van Leiden. Deze traditie verwijst naar het haring en wittebrood dat de watergeuzen naar de stad brachten direct na de bevrijding. 

Hierna kan je naar de jaarlijkse herdenkingsdienst luisteren in het Van der Werfpark waar men gezamenlijk een Koraal zingt. 

's Middags is er een grote optocht en later in de avond wordt het feest afgerond met een vuurwerkspektakel. Op 1 of 2 oktober zijn de grote kermis en de feestelijke warenmarkt al open.

Traditioneel eten mensen op 3 oktober in Leiden hutspot met klapstuk of rookworst. Een soortgelijk gerecht als dat een Leidse jongen, Cornelis Joppenszoon, volgens de traditie aantrof in het verlaten Spaanse legerkamp. Wil je ook de traditionele hutspot proeven? Doe mee met het festival of maak het zelf thuis! Hier is het recept.

Ingredienten (4-6 personen)

 • 400 g gedroogde witte bonen
 • 800 g klapstuk
 • 250 g spekblokjes
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 kruidnagels
 • 500 g pastinaak, geschild
 • 500 g winterwortel, geschild
 • 500 g uien, in ringen

Werkwijze

 1. Week de witte bonen een nacht in water. Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe
 2. Laat het vlees op laag vuur ± 1 uur sudderen. Voeg de bonen toe en voeg wat extra water toe, als het nodig is. Breng het gerecht aan de kook en laat alles nog ± 45 minuten zachtjes koken.
 3. Snijd intussen de wortelen en de pastinaken, voeg ze samen met de uien toe en kook het gerecht tot de groenten gaar zijn (± 30 minuten).
 4. Giet de hutspot af en vang het kookvocht op. Doe het over in een koekenpan en kook het in tot er nog 100 ml van over is. Neem de klapstuk uit de pan en schep hem in een schaal. Roer de bonen, groenten en spek goed door elkaar en serveer bij het vlees.

Verginia Khalafyan

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger! 

Ամեն տարի հոկտեմբերի 3-ը Նիդերլանդները նշում և ոգեկոչում է Լեյդենի ազատագրումը: Այդ օրը միջոցառումներ են կազմակերպվում հատկապես Լեյդեն քաղաքում, բոլորը նշում են օրը, երբ  Լեյդենը իսպանացիներից ազատագրվեց 1574 թվականին (Ութսունամյա պատերազմի ժամանակ (1568-1648)): Այս օրն առանձնանում է խնջույքներով, հատուկ պատրաստված ուտեստներով, որոնցից մեկի բաղադրատոմսը տրամադրել է մեր թղթակիցը


Error

default userpic

Your reply will be screened

Your IP address will be recorded 

When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.