niderlandakan

Qarahunj versus Stonehenge en Avebury Circle

Stonehenge en Avebury Circle (England)Velen in Europa en zelfs in de rest van de wereld kennen de bekende Stonehenge en Avebury Circle in Engeland. Het zijn stenen monumenten uit de Jonge Steentijd en Bronstijd, maar er is ook een soortgelijk monument te vinden in Armenië, dat door Armeniërs "Armeense Stonehenge" genoemd wordt.Stonehenge is de architectonisch meest verfijnde prehistorische steencirkel ter wereld, maar Avebury is de grootste. Samen met onderling gerelateerde monumenten en de bijbehorende landschappen demonstreren ze ceremoniële en mortuarium praktijken van ongeveer 2000 jaar voor Christus. Deze plekken werden gebruikt om mensen, die lid waren van elitaire families te begraven. Als zodanig vertegenwoordigen ze een unieke belichaming van ons collectieve erfgoed.Stonehenge bestaat uit een aarden wal rondom een cirkelvormig arrangement van grote, primitief bewerkte, staande stenen. De stenen zijn ongeveer vier meter hoog en 2,5 meter breed. De grootste steen is 8,7 meter hoog en weegt ongeveer 45 ton. Het monument bestaat uit 30 grote stenen in de buitenste ring en 49 kleinere stenen in de binnenring.De Avebury cirkel is met 335 meter in middellijn de grootste in zijn soort. Men schat de cirkel van Avebury ouder in dan Stonehenge. Oorspronkelijk bestond de cirkel uit ongeveer 600 megalieten, maar deze zijn inmiddels verminderd tot 98.De monumenten en het landschap hebben een grote invloed gehad op architecten, kunstenaars, historici en archeologen en hebben nog steeds een enorm potentieel voor toekomstig onderzoek. Het aantal bezoekers van Stonehenge bereikt 300.000 per jaar.Qarahunj (Armenië)Armenië is een opmerkelijk land om verschillende redenen. Een daarvan is dat er in Syunik zich een monument als Stonehenge en Avebury Circle bevindt, genaamd Qarahunj of Zorats qarer bnakateghi. Er zijn veel tegenstrijdige opvattingen over het tijdperk van Qarahunj. Tot op heden is het meest diepgaande onderzoek naar het monument gedaan door academicus Paris Heruni. Volgens zijn astronomische, fysieke en wiskundige berekeningen, werd Qarahunj meer dan 7500 jaar geleden gebouwd. Het is opmerkelijk dat de leeftijd van Stonehenge met dezelfde methodes werd bepaald als die van Qarahunj.Veel wetenschappers en onderzoekers zijn van mening dat de megalithische structuur een observatorium is, echter ontkennen sommige wetenschappelijke en amateurkringen het feit dat het een observatorium is. Ze beweren dat het een mausoleum is, wat een vrijstaand, monumentaal gebouw is waarin het lichaam of de as van een overleden persoon, veelal een heerser, werd bewaard. In 2004 werd het gebouw door de Armeense regering toch erkend als observatorium en daarmee wordt dit historisch en cultureel gebied beschermd door de staat zelf. 

Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!
Սույն հոդվածով ձեզ ենք ներկայացնում համեմատական՝ Մեծ Բրիտանական Սթոունհենջ, Էյվբերիհենջ նախապատմական մեգալիթյան կառույցների և Հայաստանի Սյունիքի մարզի Սիսիան քաղաքում գտնվող նմանատիպ կառույցի՝ Քարահունջի միջև:

Error

default userpic

Your reply will be screened

Your IP address will be recorded 

When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.